Yetiştiricilerimiz aşı yapmaya karar vermeden önce bahçelerinde bulunan ceviz ağaçlarını tek tek inceleyerek:
Eğer ceviz ağacı geç açıyor ve genellikle verim veriyorsa, kalite kriterlerinin bir kısmını (İnce kabuk, irilik, iç verim, beyazlık vs.) taşıyorsa bu cevizlere aşı yapmamalıdır. Hatta bu çeşitlerden aşı kalemi almalıdır.
Eğer ceviz ağacı çoğu yıllarda soğuktan zarar görüyorsa dolayısıyla verim alınamıyorsa, sert kabuklu taş ceviz ise, ceviz içi çıkmıyorsa, yağ miktarı çok düşük olup aroma ve lezzeti yok ise bu cevizlere mutlaka çeşit değiştirme aşısı uygulayarak yüksek verimli ve kaliteli ağaçlar elde etmek zorundadır. İlimizde bulunan ceviz ağaçlarının %90 'ının yerli ve verimsiz, kalitesiz olduğu düşünüldüğünde yapılacak olan bu uygulamanın çok kapsamlı ve yararlı olacağı açıktır.
Öncelikle aşı kalemi alacağımız ağaçlarda herhangi bir hastalık ve zararlı bulunmamalıdır. Çalışacağımız alet ve ekipmanların steril olması gereklidir. Köyümüzde veya bölgemizde bulunan özelliklerini bildiğimiz geç açan ve en azından nisan soğuklarından zarar görmeyen, çoğu yıllar verim verebilen, olabildiğince kalite kriterlerini bulunduran yerli çeşitlerimizden Mart sonu ve Nisan ayı başlarında tomurcuklar kabarmadan aşı kalemleri alınmalıdır. Yetiştiricilerimiz yakındaki cevizleri iyi araştırmalı ve uygun olan çeşitten aşı kalemi almalıdır. Çeşit seçiminde en önemli kıstasları ağacın geç açması olmalıdır. Diğer özelliklerin bir kısmını taşıması yeterli olur. Yabancı çeşitlerden geç açan (mayıs başında)ve ilkbahar geç soğuklarından önemli bir kısmını atlatan Fransız ceviz çeşitleri Fernor ve dölleyicisi fernette ceviz çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitler sonbaharda da erken uykuya yattığından güzün erken soğuklarından da az zarar görmektedirler. Ancak bu çeşitlerin adaptasyon denemeleri yapılmadığından tavsiye edilememektedir.
Kalem alacağımız çeşitler belirlendikten sonra gözler kabarmadan ağaçların güney kısımlarından güneşi gören en az işaret parmağı kalınlığında pişkin, içi dolu, koyu kahve renkli, bir yaşlı sürgünlerden alınır.
İhtiyacımız kadar kalem alınarak buzdolabı sebzeliğine konacak boyutlarda tasnif edilir ve streç film ile hava almayacak şekilde paket yapılır. Kalemlerin uç tarafı aşağıya gelecek şekilde evimizdeki buzdolabının sebze-meyve bölümüne konarak 4-5 derecede 2 ay muhafaza edilebilir. Aşı yapacağımız zaman bir günde ne kadar kalem takacak isek o kadarı çıkarılır. Çıkarılan kalemler yeniden buzdolabına konmaz.
Cevizlerde uygulayacağımız aşılar diğer meyve ağaçlarına yapılan aşılardan yapılış ve zaman olarak farklıdır. Bunun en önemli nedeni cevizlerde özsu olan juglans maddesinin bulunmasıdır. Aşılamada yapacağımız kesimlerde bu madde aşı yerini ve aşı kalemine zarar vermekte aşının tutmasına mani olmaktadır. Bu nedenle aşının yapılış tarihinden en az 15-20 gün önce anaçlarda aşı yeri kesiminin yapılarak bu acı suyun akıtılması gereklidir. Aşı yapılma zamanında bu kesim yeri 1-2 cm den yenilerek ölü doku kaldırılır.
Ayrıca ceviz aşılarında kallus oluşumu yani aşının tutması için ısının 20 derecenin üzerinde (en uygunu 25 derece) olmalı, gece gündüz sıcaklık farkının 10 dereceden fazla olmaması gerekir. Aşı yerinin nemli kalması için gerekli önlemler alınmalıdır. Uygulayacağımız aşı anacın kesim yeri çapına göre değişir. Eğer anaç çapı 10 cm ve üzerinde ise kabuk aşı (çoban) daha ince ise yarma aşı uygulanır. İlimizde iklim verileri dikkate alındığında aşı için en uygun zamanın mayıs ayı (mayıs ilk yarısı) olduğu tespit edilmiştir. Çünkü gerekli sıcaklık ancak bu zamanda bulunabilmektedir. Yetiştiricilerimizin bu tarihlerde aşılarını yapabilirler. Aşı zamanı anaçların patlamasının yapacağımız için hiçbir mahsuru yoktur.