2017 yılı İlimiz Çerezlik Kabak çekirdeği ekim işlemleri başlamış olup, İlimiz Tomarza bölgesinde daha yoğun olarak üretimi yapılmaktadır. 2017 yılında Tomarza da 16 Mahallede 1.107 üretici tarafından yaklaşık 1.500 da sulu olmak üzere 145.000 da alanda ekilmiş olup yaklaşık 5.000- 5.500 ton civarında bir üretim beklenmektedir.
Alan olarak Türkiye ekilişinin %24'ü, verim olarak ise %11'i bu bölgede gerçekleşmektedir.
Bölgede Kabak Çekirdeğinin yetiştiriciliğinde karşılaşılan en önemli problem çeşit sorunudur. Sertifikalı tohumdan üretilmemesi nedeniyle de tek tip kabak çekirdeğinin elde edilememesi sonucu tane tipi bakımından farklı büyüklükte çekirdeklerin meydana gelmesi ve tohumla yayılan başta Solgunluk (Fusarium spp.) olmak üzere Kök Boğaz Çürüklüğü (Phytophthora spp.), gibi hastalıklar sebebiyle kalite, verim ve ürün fiyatının düşmesine sebep olmaktadır. Bu sorunun çözülmesi adına, bölge ekolojisine uygun, hastalıklara dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli çekirdek kabağı genotipi geliştirilmesine yönelik olarak üreticilerimiz kendi ellerinde bulunan çeşitleri selekte ederek hatlarını saflaştırmaya çalışmaktadırlar. Bu dönemde meyve seyreltmesi yapılabilir. Ancak çok büyük alanlarda bunu yapmak ekstra işçilik maliyeti gerektirmektedir. Sulama imkânının bulunduğu alanlarda meyve tutumunu artırmak ve tutmuş meyvelerin dökülmesini önlemek için sulama yapılmalı, sulama suyuna bitki ihtiyacı dikkate alınarak azotlu ve fosforlu gübreleme yapılmadır.