T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde 2017 Yılı Mısır Silajı Yapımı Başladı

Yayın Tarihi : 15.09.2017

Silaj yeşil sulu bitkilerin havasız ortamlarda turşulaştırılması ile elde edilen hayvan yemlerine denir. Bu yöntemle elde edilen yemler sayesinde, özellikle yeşil bitki bulunmayan yaz ve kış aylarında hayvanlar sağlıklı bir şekilde beslenebilmektedir. Her yeşil bitki silaj yapımına uygun değildir. Ancak silaj yapımı için en uygun bitki mısır bitkisidir. Dane ve sap verimi yüksek herhangi bir mısır çeşidinden silajlık mısır yetiştirilebilir. Silaj yapmak için üretilecek mısırın ekim zamanı ana ürün olarak nisan ve mayıs, ikinci ürün olarak ise haziran ve temmuz aylarıdır. Silaj yapımı için en uygun zaman koçanlardaki danelerin olgunlaşmaya başlaması ve suyunu kaybetmediği dönemdir. Hasadın daha fazla gecikmesi durumunda daneler sertleşir ve hayvanlar tarafından tam sindirilemez. Silaj makinesiyle hasat edilen mısır, silo çukuruna doldurulur ve traktör yardımıyla iyice sıkıştırılır. Sıkıştırılan silajlık mısır hava almayacak şekilde plastik bir örtüyle örtülür. Silo kapatıldıktan 45-60 gün sonra silaj yemi kullanıma hazır hale gelir. Mısır silajı et ve süt sığırları için olduğu kadar koyun ve atlar için de kaba yem kaynağıdır.

Mısır silajının kalitesini, mısırın çeşidi, hasat zamanı, koçan oranı, silonun durumu, doğru sıkıştırma gibi özellikler belirlemektedir. Bunların birindeki bir hata silajın kalitesini düşürecektir. Olgunlaşmış silaj yeşile çalan sarıdan koyu yeşile kadar değişen bir renk alır. Ekşi ve kendine has bir kokusu vardır. Silaj olgunlaştıktan sonra silonun kenarından açılır ve günlük olarak hayvanların ihtiyacı kadar alınır. Alındıktan sonra üzeri tekrar plastik örtüyle örtülür. Bu işlem silaj bitinceye kadar böyle devam eder.

Silajlık mısır yetiştiriciliği, hayvancılığın gelişmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Silaj yemi sayesinde hayvanlar, yeşil yem bulunmadığı zamanlarda da dengeli beslenebilmektedir.

Kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla Kayseri olarak 2017 yılında ÇKS kayıtlarına göre 49.382 dekar alanda silajlık mısır ekilişi yapılmış olup bunun 48.282 dekar alanı sulu, 1.100 dekarlık kısmı kuruda yetiştirilmektedir. Destekleme miktarı 2017 yılı için sulu alanda 90TL/dekar, kuru alanda ise 40TL/dekar olarak belirlenmiştir.