T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimiz Kaba Yem Üretimi ve Sorunları Değerlendirildi

Yayın Tarihi : 13.10.2017

Hayvansal üretimde vazgeçilemeyen ve "olmazsa olmaz" özelliğine sahip olan tek yem grubu kaba yemlerdir.

İlimizdeki kaliteli kaba yem, çayır ve meralarımız ve yem bitkileri tarımı olmak üzere iki önemli kaynaktan üretilmektedir. Bu kaynaklardan doğal çayır ve meralarımız, uzun yılardır devam eden erken ve aşırı otlatmalar nedeni ile verim güçlerini kaybetmişlerdir. Kaliteli kaba yemin üretiminin diğer kaynağı tarla arazisi içerisinde yem bitkileri tarımı ise yetersizdir.

İlimiz ekolojik yapısı, kaliteli kaba yem açığını kapatmayı sağlayacak çayır ve mera alanlarına sahip olup pek çok yem bitkisini de başarıyla yetiştirmeye elverişlidir. Alınacak bilimsel, teknik, ekonomik ve sosyal önlemlerle yem bitkilerinin üretim alanlarının artırılması sağlanarak hayvancılığımızın özlemle beklediği kaliteli kaba yem sorunu çözülebilecektir.

İlimiz mevcut kaba yem varlığının, hayvan varlığının yaşam enerji gereksinimini rahatlıkla karşıladığı ve fakat protein açısından yetersiz kaldığı hesaplanmıştır. Ne var ki, yaşam dışı verim için de besin maddelerine gereksinim duyulur. Bunun temini içinse ilimiz mevcut kaba yem üretiminin yetersiz kaldığı ortaya çıkmıştır.

İlimizde üretilen kaba yemlerin niteliği, genelde düşüktür. Buna paralel olarak besin madde içerikleri de yetersizdir. O nedenle, kaba yem kaynaklı hayvansal ürün elde etme şansımız tam olarak kullanılmış değildir. Bu yüzden toplantıda ilk sırada nitelik üzerinde durulması gerektiği ve bunun genel ekonomi açısından ne denli önem taşıdığı vurgulanmıştır.

Hayvancılığın karlı bir şekilde yapılabilmesi için, kaliteli kaba yem üretimine önem verilmesi gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır. Bu nedenle, yapılan toplantıda ilimizde kaba yem üretiminin artırılması için yapılması gerekenler öneri olarak şöyle özetlendi;

1. Kış dönemi eğitim sürecinde üreticilerimize, hayvan besleme, kaba yem kalitesi ve önemi, yem bitkileri tarımı ve teknikleri, yem konserve teknikleri konularında eğitim verilmelidir. Bu konuda, her türlü tarımsal yayım araçlarından yararlanılmalı ve üniversitelerle işbirliğine gidilmelidir.

2. Silo yemi üretimi konusunda gösterilen duyarlılık kuru ot üretimi için de gösterilmeli ve teşviklere devam edilmelidir.

3. Yem bitkileri üretimin artırılması için tahıllar ve endüstri bitkileri ile rekabet güçlerinin artırılması gerekmektedir.

4. Çayır ve meralarımızın zamansız, aşırı ve düzensiz otlatılması ve kullanılması engellenmeli, mera alanlarının ıslahı ciddiyetle ele alınmalıdır.

5. Sürdürebilir verimlilik aşçısından, yem bitkilerinin ekim nöbeti içerisinde yer alması titizlikle sağlanmalıdır.

6. Kaba yem sektöründe dünya piyasalarıyla rekabete edebilmek için uzun zamandır tartışılan Kaba Yem Borsası kurulması düşüncesi hayata geçirilmeli ve kaba yem ticareti yaygınlaştırılmalıdır.

7. Bir sonraki toplantının Kaba Yem Bitkileri tohum tedarikçileri ile bir araya gelerek yapılması gerektiği,

8. İlimiz hazine arazilerinde Kaba Yem Bitkileri tohumu üretimi için yönetmeliklerin araştırılması, engel var ise alternatif arayışlar içerisine girilmesi gerektiği kararlaştırılmıştır.