T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüzce İstiridye Mantarı Eğitiminin Bir Yenisi Daha Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 25.10.2017

Ülkemizde ve dünyada mantarcılık endüstri niteliği kazanmış, gıda sanayisinden ilaç sanayisine çok fazla kullanım alanı olan, önemli bir ekonomik potansiyele sahip bir tarım koludur. Yeryüzünde doğal olarak yetişen yaklaşık 10000 tür mantar bulunmakta; bunların 5000 adedi yenilebilmekte, 2000 adedi tıp alanında kullanılmaktadır.1000 kadar mantar türü zehirli, 2000 kadarı da zehirli olmayıp ancak yenilebilir nitelik taşımayan kav mantarlardandır. Yenilebilir durumdaki 5000 tür mantarın 30 türü endüstriyel ve ticari değer taşırken, yaklaşık 100-120 mantar türü üzerinde ekonomik anlamda üretim için çalışmaların sürdürüldüğü bilinmektedir.

 

Hızla artan tarımsal ürünler içerisinde üretim tekniği kolay, yetiştiriciliği sıkıntısız, besin değeri, pazar değeri ve kar marjı yüksek bitkiler ön plana çıkmakta ve bu bitkiler içerisinde doğada kendi florasında yetişen bitkilerin yanı sıra ülke hatta bölge halkının damak tadına hitap eden yeni ve farklı ürünlerin üretimi önem taşımaktadır. Ülkemizde de yaklaşık 35 yıl önce yaygınlaşan mantarcılık sektöründe en yaygın üretim kültür mantarında yapılmaktadır. Ancak son birkaç yıldır bu kültürün dışında kayın, kavak ya da istiridye mantarı olarak bilinen Pleurotus spp. türlerinin üretimi belirgin bir artış göstererek yaygınlaşmaya başlamıştır. Pleurotus cinsi mantarlar, kültürü yapılan diğer mantarlara göre çevre koşulları bakımından daha az seçici olup ülkemiz koşullarına daha uygun olmaları, hastalık ve zararlılara karşı dayanımı, besin değerinin diğer kültür mantarlarından daha yüksek olması, üretiminde kompost fermantasyonu ve örtü toprağı kullanılmaması gibi sebeplerle kültür mantarı üretimine alternatif oluşturmuştur.

 

İlimizde istiridye mantarı yetiştiriciliği 2015 yılında 2 üretici ile başlayıp, 2016 yılında 20 üreticiye yükselmiştir. 2017 yılı itibari ile 30 üretici ile üretimler devam etmektedir. Toplam 500 ton kapasiteli işletmelerde 3 flaşta yaklaşık 150 ton üretim gerçekleşebilmektedir. Üretimin devamlılığı göz önünde bulundurulduğunda ilimizde yılda yaklaşık 600 ton istiridye mantarı üretimi yapılabilmektedir.

 

Hem üretimde hem tüketimde geniş bir yelpazeye sahip olan, yenilikçi, üretimde öncü olan İlimiz için Müdürlüğümüzce 2015 yılından itibaren İstiridye Mantarı Üretimi ile ilgili düzenlediğimiz eğitim çalışmalarımızın bir yenisi daha konu uzmanı Ziraat Mühendisi Hülya ÇAVUŞ tarafından tamamlanmıştır. Kayseri İstiridye Mantarı Üreticileri Derneği başkanı ve dernek üyelerinin de katılımları ile gerçekleşen eğitim toplantımızda üreticilerimizin ve üretime yeni katılacak olan mantar gönüllerinin sorunları ve üretimde izleyeceğimiz yol haritası istişare edilmiştir. Eğitimin ardından uygulamalı işletme ziyaretimiz ile bilinçlendirmeler yapılarak kapalı ve açık mantarhanelerin bölgemizde kurulabileceği bilinci uyandırılmıştır.