Üreticilerimiz tarafından özenle yetiştirilen üzümler, geleneksel yöntemler kullanılarak kış sofralarının vazgeçilmezi, lezzet ve şifa kaynağı pekmez haline getiriliyor.
İncesu İlçesi Saraycık Mahallesi Bedir Bağları mevkiinde her yıl düzenlenen Bağ Bozumu ve Pekmez Yapımına; İl Müdürümüz Mustafa Şahin’in yanı sıra İncesu Kaymakamı Aydın Göçer, İl Müdür Yardımcısı Ayhan Temiz, İncesu İlçe Müdürü Bülent Temizsoy ve yöre halkı katılmıştır.
Pekmez yapımında yaptığı açıklamada Şahin; “38 bin dekar alanda yıllık 20 bin ton civarında üzüm üretilen İncesu ilçemizde üzümler taze, kurutularak ve pekmez olarak değerlendirilmektedir.
Şifa kaynağı olan Pekmez; İlçe çiftçilerimizin temel geçim kaynakları arasında yer almaktadır. İlçeye has Karaevrek üzümü Coğrafi İşaret almış özel bir çeşittir. Son zamanlarda Karaevrek çeşidinin yanı sıra parmak, gül üzümü gibi yaygın olarak yetiştirilen yerli üzüm çeşitleri dışında Alfons, Red Globe gibi uluslararası üzüm çeşitleri de yetiştirilmeye başlanmıştır. Özellikle yerel çeşit üretiminin ve veriminin arttırılması hususunda teknik personellerimizce üreticilerimiz bilgilendirilmektedir.
İlçemiz, bağcılığın yapıldığı kireçli toprakların yoğun olduğu bir yerdir. Ayrıca bu bölgede üreticilerimiz tarafından pekmez yapımında kullanılan maya adında önemli bir toprak bulunmaktadır. Üzüm yetiştiriciliğinde kalite ve verimin daha da arttırılması konusunda Bakanlık olarak önümüzdeki dönemlerde yapacağımız projelerle üreticilerimize desteklerimiz devam edecektir. Her daim üretimde olan kıymetli üreticilerimize bereketli bir sezon olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Üretici Salim Erikci; “Pekmez işi oldukça zor ve zahmetli olup, 1 kg pekmez elde edebilmek için 8 kg üzüm kullanılmaktadır. Ziyaretlerinden dolayı İlçe Kaymakamımıza ve İl Müdürümüze teşekkür ederim. Bağ bozumumuzu şenlendirdiler. “ ifadelerinde bulundu.