Ülkemizde son yıllarda yetiştiricilerin dikkatini çekmeye başlayan; etinin kokmaması ve et verimliliğinin fazla olması, yağ içermeyen lezzetli, besleyici ve protein değerinin yüksek olması, kuzu makinesi olarak da bilinen Romanov koyunu Türkiye'de et tüketiminde tercihleri değiştirebileceğinin sinyalini vermektedir.
Romanov koyunun Türkiye'de birçok ilde üretimi yapılmakta olup Kayseri'de de birkaç üreticimiz yetiştiriciliğini yapmaktadır. Girişimci üreticilerimizden biri iki ay önce Ukrayna'dan 255 adet koyun ve 10 adet koç getirmiş olup bunlardan 150 adet koyundan 400 kuzu elde etmiştir. Yurtdışından gelen damızlık koyunların karantina başlangıç ve bitişlerini İl Müdürlüğümüz uzman personelleri iki yıl boyunca takibini sağlamaktadır.
Romanov, dünyanın en fazla döl verimine sahip koyunudur. Adaptasyonu en yüksek koyun cinslerinden biridir. Kısa kuyruklu, değişik tonda gri renkli yapıya sahiptir. Çift katlı yapağı örtüsüne sahip olan Romanov ırkında yapağı arasında yerleşik kılçık kıllar mevsime göre değişik özellikler göstererek, mükemmel bir ısı izolasyonu sağlamaktadır. Maviye çalan şık ve zarif postu ile tanınmakla kalmayıp deri kalitesi bakımından büyük bir üne sahiptir.
Romanov kısa kuyruklu bir koyun ırkıdır. Vücut yağı bütün vücuda yayıldığından et lezzetini arttırır. Doğduklarında renkleri saf siyahtır, daha sonra rengi hızla giriye dönüşmektedir. Romanov Koyunları genel olarak karasal ve soğuk iklime dayanıklıdır. Çiftlik ve yerel beslenme imkânlarına uygundur. Erkek Romanov Koyunu'nun ortalama ağırlığı 55 -80 kilogram iken, dişilerinin ağırlığı 40-50 kg olur.
Romanov Koyunları 3-4 aylık iken gebe kalabilmektedir. Ancak 6 aylık iken gebe kalması önerilmektedir. Romanov Koyunlar yılın her hangi bir döneminde gebe kalabilmektedir. Ne kadar ekmek o kadar köfte deyimi ile beslenmenin tüm evrelerle eş güdümlü olmalı. Doğum öncesi ve sonrası periyodik bakım diye biliriz.