T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sütte Temel Hijyen Kuralları Konulu Eğitim Düzenlendi

Yayın Tarihi : 19.12.2017

Onuncu Kalkınma Planı Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Programı Eylem Planı kapsamında Bakanlığımız sorumluluğunda yürütülmekte olan "Gıda Güvenirliliğinin Artırılması Bileşeni" çerçevesinde birincil üretim dahil, gıda arz zincirinde yer alan işletmelerin gıda güvenirliliğine dair bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturması amacıyla İlimiz Develi, Bünyan, Yeşilhisar, Tomarza, Sarıoğlan İlçelerinde sütün toplanması, depolanması ve nakliyesinde çalışan/çalışabilecek kişilere yönelik "Sütte Temel Hijyen Kuralları Eğitimi" düzenlendi.

İlgili eğitim faaliyeti için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimiz, Süt Üreticileri Birlikleri ve Halk Eğitim Müdürlükleri ile işbirliği protokolü imzalanmıştır. Süt Üreticileri Birliği teşkilatı bulunmayan Tomarza İlçesinde ise eğitim faaliyeti için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ile Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğine gitmişlerdir.

Bakanlığımızca hazırlanıp Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce onaylanan Süt Hijyeni Modüler Eğitim Programı ilgili eğitim faaliyeti için kullanılmıştır. İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde görevli Gıda Mühendisi Osman BAĞCI ile Tekniker Dilek ASDEMİR tarafından katılımcılara "Mevzuat, Genel ve Özel Hijyen Kuralları, Sütte Bozulmaya Neden Olan Faktörler, Çiğ Süt Kriterleri, Çiğ Sütün Taşınmasında Dikkat Edilecek Hususlar, Toplama Merkezleri(Toplama Merkezlerinin Özellikleri, Toplama Merkezlerinin Onay Prosedürü, Toplama Merkezlerinde Kayıtların Tutulması), Numune Alma ve Kontroller, Uygunsuzluk Durumunda Yapılacak İşlemler, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları(HACCP)" konularında eğitim verilmiş olup eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olan kursiyerlere Kurs Bitirme Sertifikası verilmiştir. Bu kapsamda Develi 58, Bünyan 25, Tomarza 13. Yeşilhisar 28 ve Sarıoğlan 23 olmak üzere toplam 147 kursiyere eğitim verilmiştir.

Sarıoğlan İlçemizde düzenlenen ilgili eğitim faaliyetine İl Müdür Yardımcısı Erkan ALKAN ile Gıda ve Yem Şube Müdürü Cevdet AKYÜZ tarafından katılım sağlanmıştır. Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenliği sürecinin önemine değinen İl Müdür Yardımcımız Erkan ALKAN süt toplama merkezlerinin bu süreçte önemli bir yerinin olduğunu, eğitim faaliyetlerinin sektör çalışanlarda farkındalık ve bilinç yaratacağını, bu tür eğitim faaliyetlerinin önümüzdeki dönemlerde birincil üretim yapan çiftlik çalışanlarına yönelik olarak da gerçekleşeceğini belirterek katılımcıların sorularını cevaplamışlardır