T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2018 Yılı TARSİM Tanıtım Ve Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 17.01.2018

İl Müdürlüğümüz ve TARSİM Adana Bölge Müdürlüğü işbirliği ile Tarım Sigortaları Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı yapıldı. Toplantıya İl Müdür Yardımcımız Ayhan TEMİZ, TARSİM Adana Bölge Müdürü Vahap KALAYCIOĞLU, tarımla ilgili sivil toplum kuruluşları, sigorta acenteleri ve üreticiler katıldı.

Açılış konuşmasında TARSİM Adana Bölge Müdürü Vahap KALAYCIOĞLU, TARSİM'in önemi Ülkemizdeki tarihi gelişimi ve dünyadaki tarım sigortaları hakkında bilgi verdi.

Toplantıda konuşma yapan İl Müdür Yardımcımız Ayhan TEMİZ; Devlet destekli tarım sigortalarında kapsama alınacak riskler, ürünler ile prim desteği oranlarının her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlendiği ifade etti. TEMİZ,  Devlet Destekli Tarım Sigortalarında Asıl Amacın, doğal afet ve hastalıkların, tarım ve hayvancılıkta neden olduğu zararları, ticari ve kar amacı olmadan, kısmen de olsa karşılayarak üreticileri, uzun vadede gelir istikrarına kavuşturarak, üretimde devamlılığı sağlamak olduğunu vurgulayarak doğal riskler karşısında bitkisel ve hayvansal üretimde oluşabilecek mağduriyetlerin giderilmesi için kurulan TARSİM'in 2006 yılından beri çiftçilerimize hizmet verdiğini belirmiştir. TARSİM'in kapsamının ortaya çıkan ihtiyaçlar ve gelen talepler doğrultusunda her yıl yapılan yeniliklerde genişletildiğinin altını çizmiştir. TEMİZ çiftçilerimizden gelen talepler üzerine geçen yıl yapılan yenilikle "buğday" ekimi yapılan kuru tarım alanlarında İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası uygulamaya başlandığını 2018 yılında buğdayın yanı sıra arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumlukları da bu kapsama dahil edildiğini belirterek artık bu ürünlerin dolu paketi dışında kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağış risklerine karşı güvence altına alındığını ifade etmiştir. TEMİZ, Üreticilerimizi sigorta yaptırmaya teşvik etmek amacıyla üreticiler tarafından ödenmesi gereken sigorta priminin bir kısmı devlet tarafından karşılandığını belirterek. Devlet prim desteği oranını; tüm ürünlerde %50 oranında uygulandığını ancak açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında ek prim desteği verildiğini, ilçe bazlı kuraklık verim sigortasında ise; sigorta priminin % 60'ı oranında prim desteği, sağlandığını belirtmiştir. Ayrıca kadın çiftçilerimizin ve genç çiftçilerimizin tüm sigorta branşlarında oluşan priminin %5'i oranında düşürüldüğünü, Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortasında, Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortasında prim fiyatlarının düşürüldüğünü belirtmiştir. TEMİZ, küresel iklim değişikliğinden kaynaklanan hava şartlarının tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirterek üreticilerimizin sigorta yaptırmaları gerektiğini ifade etmiştir.

Açılış konuşmalarının ardından TARSİM Adana Bölge Müdürlüğünde Uzman Yusuf ÜSTÜN, çiftçilerimize TARSİM'in 2018 yılı uygulamaları İle ilgili bitkisel ürün sigortası, sera sigortası, büyükbaş hayvan hayat sigortası, küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvanları hayat sigortası, su ürünleri hayat sigortası ve arıcılık (arılı kovan) sigortası ile ilgili bilgi verildi. Toplantı çiftçilerimizin Tarım Sigortası ile ilgili sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.