T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kayseri’de İyi Tarım Uygulamaları(İTU)

Yayın Tarihi : 15.02.2018

Tarım, insanların ve hayvanların beslenmesinde onların yaşam döngüsünde büyük önem taşımaktadır. Parasal anlamda büyük paya sahip olan gıda sektöründe, tüketici artık sağlıklı ve güvenli ürünleri benimsemekte ve satın alacağı ürünün insan sağlığına uygun ve güvenli bir şekilde çevreye zarar vermeden üretildiğinden emin olmak istemektedir. Tüm dünya ülkeleri güvenli ve sürdürülebilir bir tarımsal üretim için "İyi Tarım Uygulamaları" adında bir standart getirme konusunda ortak bir noktada birleşmektedir,

İyi Tarım Uygulamalarının maksadı çevreye ve insan sağlığına zarar teşkil etmeyecek üretimin gerçekleştirilmesidir. Bunun için İTU, Entegre Ürün Yetiştiriciliği, Zararlılarla Entegre Mücadele metotlarının, üretimde birlikte gerçekleştirilmesi  önerilmektedir.

Kayseri'de iyi tarım uygulamaları eğitim çalışmaları, İl-İlçe Müdürlüğümüzde görevli Teknik elemanlarımıza yönelik yapılan hizmetiçi eğitimde 35 personelimize eğitimler verilmiş ve İTU Biriminde görevlendirilmişlerdir. Ülke genelinde işletme başına yapılan Gıda Denetimlerinde ilimiz birinci sırada yer almaktadır. Hedefimiz gıda denetimlerindeki bu tecrübemizi İTU ürünlerinin denetiminde de göstererek tüketicilerimize verdiğimiz hizmet kalitesini artırmak ve devam ettirmektir

İyi Tarım Uygulamaları kapsamında İlimizde bu yıl ilk kez sertifikasyona başlayacak Su Ürünleri Yetiştiricilerimize Müdürlüğümüzde görevli konu uzmanları; Makine Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ahmet BÜLBÜL, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Dr. Bekir DOĞAN, Veteriner Hekim Bülent COŞAR, Gıda Mühendisi Zemliha ÇIKLACOŞKUN, Ziraat Mühendisleri Erkan KARADAĞ, Gökşen SARAY, Bülent YOZGAT ve İTU Birim Sorumlusu Ziraat Mühendisi Meltem KAYNAK KÖK tarafından eğitimler verilmiştir. Eğitimde; İş ve işçi sağlığı, İşletmede iş güvenliği, Acil durum, Su ürünleri yetiştiriciliği, Balıkçılık açısından kimyasalların ve dezenfektanların kullanımı ile bu ürünlerin depolanması, Gıdalarda ve işletmede hijyen ile ilgili bilgi ve İyi Tarım Uygulamaları konularında katılımcılara sertifika verilmiştir.