T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yahyalı’dan Canlı Kurbağa Sevki

Yayın Tarihi : 7.05.2018

İlçemiz büyükbaş, küçükbaş ve arılı kovan sevkleriyle birlikte canlı kurbağa sevki de gerçekleştirilmektedir. İlçemizin Senirköy mahallesindeki kanal boyu güzergâhı avlak saha bölgesi olarak açılmış olup, kurbağa avcılığı Yahyalı İlçe Müdürlüğümüzün denetimi ve gözetimi altında yapılmaktadır.

İlçemizde 2016 yılında 70.700 kg, 2017 yılında 64.800 kg ve 2018 yılı mayıs ayına kadar 22.600 kg canlı kurbağa sevk işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Kurbağa avcılığı ve avlanan kurbağaların sevk işlemleri 4/1 numaralı 2016/35 sayılı '' Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Tebliği '' ile '' Kurbağa ve Kara Salyangozu avlak sahalarında yapılacak izleme programına ilişkin talimat'' kapsamında gerçekleştirilmekte ve ilgili tebliğ gereğince 15 Mayıs -15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı nedeniyle avlanma işlemi yaptırılmamaktadır.

Bakanlığımız tarafından belirlenen avlak sahaların avcılığa açılabilmesi için öncelikli olarak avlanacak olan firmaların dilekçe ile İl Müdürlüğümüz Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğüne Müracaat etmeleri gerekmektedir. Avlanılacak olan bölgeden 6 ayda bir olmak üzere yılda 2 defa kurbağa numunesi alınarak referans laboratuarımız olan İzmir Gıda Kontrol Laboratuvarına gönderilmekte olup, numuneler fitofarmasötik ve ağır metal yönünden incelenmektedir. Ağır metal olarak cıva, kadmiyum ve kurşun incelemesi yapılmaktadır. Analiz sonucu Bakanlığın belirlediği parametrelere uygun ise bölge avcılığa açılmaktadır.

Avcılık yapacak olan firmalar avlanma tarihinden en az 3 gün önce, avlanma yapacak personele ait av teskerelerinin de ekinde yer aldığı ve avlanma yeri, tarih ve saatine ait bilgiler içeren dilekçeyi İlçe Müdürlüğümüze sunarlar. İlçe Müdürlüğümüzün denetimi ve kontrolü altında avlanma işlemi gerçekleştirilir. Toplana kurbağalar 10'ar Kg gelecek şekilde fileli kasalara konularak sevk edilecek araçlara yerleştirilir. Firma yetkilileri tarafından düzenlenen özel ürün menşei belgesi yapılan son kontrollerle birlikte Su ürünleri kayıt sistemine kaydedilerek, Veteriner Sağlık Raporu düzenlenir. Sevkiyat aracının dezenfeksiyon işlemi yapıldıktan sonra kurbağalar sevk edilmeye hazır hale gelir.

Firmalar avladıkları kurbağaları kendilerine ait olan işleme merkezlerinde tüketime hazır hale getirdikten sonra bir kısmını yabancı turistlerin rağbet gösterdikleri otellere ve büyük bir çoğunluğunu da İtalya ve Fransa gibi ülkelere ihraç etmektedirler.