T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tomarza’da Karabuğday Demostrasyonu Yapıldı

Yayın Tarihi : 5.07.2018

Tomarza ilçemizde 2,5 dekar alanda ilk denemesi yapılan karabuğdayın dekara 230-250 kg verim beklenmektedir. Karabuğday Yetiştiriciliği Porjesi'nin gerek çiftçiler gerekse tüketiciler için büyük umut olması düşünülmekte. Karabuğdayın çiftçiler için alternatif bir ürün,  "çölyak" hastaları için de umut kaynağı olarak ileriki yıllarda üretim potansiyelinin oldukça yükseleceği düşünülmektedir.

Buğdaya göre düşük nitelikte olup %11 protein ve %2 yağ içerir. Kurak, engebeli yer ve serin iklimlerde yetişebilir. Hızlı ürer ayrıca zararlı otların gelişmesini engeller. Unu tek başına ekmek ve un mamulleri yapımına uygun değildir. Tahıldan çok kabuklu yemişe benzer. En çok Doğu Avrupa (  Polonya'da ) yetiştirilir. Fransa, Kanada ve ABD gibi ülkelerde kümes ve çiftlik hayvanları için yem olarak kullanılır. Çeşitli yemekleri ve tatlıları yapılabilmektedir.

İnsan Beslenmesinde, Taneleri direk olarak pilav, çorba ve dolmalarda v.b. kullanıldığı gibi taneden elde edilen unu saf veya diğer unlarla karışım halinde ekmek, bisküvi, kek, makarna, kurabiye gibi unlu mamullerde, diğer tatlı ve dondurma külahı yapımında, patatesle birlikte patatesli yiyeceklerde, diğer yemeklerde karışım halinde, çorba ve pudinglerde, etli yemeklerle birlikte kullanılabilmektedir. Karabuğday tanesi ve ununda çölyak hastalarına zararlı olan ve serin iklim tahıllarında bulunan glüten bulunmadığından gerek tanesini ve gerekse tanesinden elde edilen unu tahıllara karıştırmamak şartıyla rahatlıkla tüketilebilir.

Hayvan Beslemede Yem Olarak, Karabuğday küçük ve büyükbaş hayvan ile yumurta tavukçuluğunda yem olarak kullanılmaktadır. Çeşitli araştırmalarda da rasyonlara katılabileceği, toplam karışımın 1/3 ilave edilebileceği belirtilmiştir. Bundan daha fazla karışıma katılması önerilmemektedir.

Diğer Kullanım Alanları, Meyilli arazilerde erozyona karşı da kullanıldığı belirtilmiştir. Ayrıca boya sanayinde doğal boya yapımında da kullanılmaktadır.