T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Anızın Dursun Paran Olsun

Yayın Tarihi : 6.07.2018

Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunması oldukça önemlidir. Tarımsal üretimde birim alandan daha fazla ve  kaliteli ürün almak amacıyla gerek üretim tekniklerinde, gerekse makineli tarımda, tarımsal faaliyetlerin önemli ivme kazandığı bilinmektedir.

Yurdumuzda hasat döneminden sonra hububat alanlarının yaklaşık %30'unun anızının yakıldığı bilinmektedir. Anızın yakma suretiyle yok edilmesinin sebebi, kolay, çabuk ve masrafsız olmasındandır ancak, anız yakmanın sağlayacağı fayda vereceği zararın yanında çok küçük kalmaktadır. Bu sebepten dolayı modern tarımda anız yakmaya yer yoktur.

İlimizde hububat hasadının ardından gündeme gelen konuların başında şüphesiz anız yakmanın geldiğini bu açıdan doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi gerekmektedir.

Anız, toprağı sürmeyi zorlaştırdığı için, yakıt tasarrufu etmek için, daha iyi bir tohum yatağı hazırlamak,  yabancı ot ve haşereleri yok etmek için, hasat sonrası hemen diğer bir ürününün ekimine geçilecek ise mibzerin istenilen şekilde ekim yapması ve anız saplarının mibzer gözlerini tıkamaması için yakılmaktadır.

Bakanlığımız tarafından ÇATAK ( Çevre amaçlı tarım arazilerini koruma programı ) kapsamında Üç yıl süreyle anıza ekim yapan üreticilerimize dekar başına yıllık 45 TL destek verilecektir.

İlimizde 11 İlçemizde (Melikgazi, Bünyan, Yeşilhisar, Hacılar, Sarız hariç tüm ilçelerimizde) anıza doğrudan ekim uygulanmış olup ekim yapan üreticilerimiz destekten faydalanacaktır.

Anız yakılması sonucunda:

  1. Toprak içerisindeki faydalı canlılar ölür
  2. Toprak içindeki organik maddelere zarar verir. Organik maddece fakir topraklarımız iyice verimsiz hale gelir. Toprakta bitki için faydalı besin maddelerinin ve humusun azalmasına ve verim düşmesine neden olur.
  3. Toprağın su tutma kapasitesi azalır ve çoraklaşma olur. Toprakta su ve rüzgar erozyonu artar. Toprak yüzeyi bitki örtüsünden mahrum kalacağı için rüzgar ve su erozyonuna daha çok maruz kalacaktır. Bunun sonucu çok değerli olan toprağın üst katmanları erozyonla taşınmakta ve toprak kalitesi her geçen gün azalmaktadır.
  4. Yakma sonucu havadaki karbonmonoksit oranı artar ve hava kirliliği oluşur,
  5. Karayolları civarında meydana gelen yangınlar sonucu oluşan duman, karayollarını kaplayarak trafik kazalarına sebep olmaktadır. Ayrıca elektrik ve telefon direklerinin de yanmasına sebep olmaktadır.
  6. Komşu tarlalardaki hasat edilmemiş mahsul, bağ - bahçelerdeki meyve ve sebzelere zarar görür.
  7. Anızın ormanın içinde ya da yakınında yakılması büyük felaketlere neden olur. Bu bölgelerde yakılan anızlar ekolojik dengenin bozulmasına, temiz hava kaynağı ormanlarımızın yok olmasına, içinde yaşayan canlıların yanarak ya da zehirlenerek ölmelerine, yuva ve barınaklarının zarar görmesine, yok olmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda anız yangınları yaban hayatını bitirerek dünyamızdaki dengenin bozulmasına ve çeşitliliğin azalmasına neden olmaktadır
  8. Anız yakmanın diğer bir zararı toprak özerindeki mikroorganizmaların öldürmesidir. Oysa toprakta bulunup gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve humus dediğimiz şekle dönüşür.

Dolayısı ile toprağa, doğaya, canlılara çok fazla zararı olan bir eylemin de cezasız kalması düşünülemez. Kayseri Valiliğince her yıl yayınlanan Anız Yangınlarının Önlenmesi İle İlgili Tebliğde (Tebliğ No:2018/02) Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaklanmıştır. Aykırı hareket edenlere yakılan her bir dekar için 2018 yılı için 48,58TL para cezası uygulanacaktır.

 Çiftçilerimizin geçim kaynakları olan topraklarına kendi elleri ile zarar vermemek ve kanunlar önünde suçlu duruma düşmemek için bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeleri ve "Anız Yakmamaları" gerekmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

                                                                                                    Özkan KAYACAN

                                                                                                            İl Müdürü